Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η πλάνη της επιβεβαίωσης*..

«..Ο Φρεντ θέλει να αδυνατίσει. Κάθε πρωί ζυγίζεται. Αν έχει χάσει βάρος σε σχέση με την προηγούμενη, χαμογελάει και αποδίδει το αποτέλεσμα στην επιτυχία της δίαιτάς του. Αν έχει πάρει βάρος, σκέφτεται ότι αυτή η διακύμανση είναι φυσιολογική και την ξεχνάει. Επί έναν μήνα ζει με την ψευδαίσθηση ότι η δίαιτά του έχει αποτέλεσμα, ενώ το βάρος του παραμένει μάλλον σταθερό. Ο Φρεντ είναι θύμα μιας ανώδυνης μορφής της ‘πλάνης της επιβεβαίωσης’..».
Ο Ρολφ Ντομπέλλι στο βιβλίο «Η τέχνη της καθαρής σκέψης» περιγράφει «την πλάνη της επιβεβαίωσης» υπενθυμίζοντας τη φυσική μας ροπή να αμφισβητούμε τις νέες πληροφορίες που δε συμφωνούν με την οπτική μας. Με άλλα λόγια, είναι η φυσική μας ροπή να ερμηνεύουμε τις καινούργιες πληροφορίες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να τις κάνουμε συμβατές με τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, με τις πεποιθήσεις μας, με τη θεωρία μας.


ΕΝΑ ΔΙΔΑΓΜΑ:
Μην παραμερίζετε κάποια αντίθετα ή αρνητικά σημάδια που δείχνουν την αναποτελεσματικότητά σας ή κάποιες αστοχίες σας, όσον αφορά τις διατροφικές σας συνήθειες και στόχους. Ο Δαρβίνος πολεμούσε τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς κράταγε σε σημειώσεις αμέσως κάποιες παρατηρήσεις που συγκρούονταν με τη θεωρία του. Έλεγε ότι το έκανε αυτό μέσα στα επόμενα τριάντα λεπτά, διότι είχε ήδη καταλάβει ότι ο εγκέφαλός του ξεχνούσε ή έκρυβε τις ενάντιες ενδείξεις, παρατηρήσεις.
Αν προσπαθείτε να διαχειριστείτε κακές διατροφικές συνήθειες καταγράψτε, μην αφήνετε να πέσει τίποτα κάτω, κάντε το άμεσα, γιατί αργά ή γρήγορα ο εγκέφαλος θα το κρύψει και θα οδηγηθείτε ύστερα σε μια επαναλαμβανόμενη πλάνη του τύπου «ε ..ήταν ειδική περίπτωση», «υπάρχουν κάποιες απρόβλεπτες δυσκολίες»..
Ακολουθήστε το παράδειγμα του Δαρβίνου που έλεγε «γράφω ό, τι είναι αντίθετο μέσα στα επόμενα τριάντα λεπτά». Ακολουθήστε το «σκότωσε τον εαυτό σου..»  που λέει ένας φίλος μου αδελφικός, όταν θέλει να σταματήσει μια κακή συνήθεια..

*Βιβλίο: «Η τέχνη της καθαρής σκέψης»
Συγγραφέας: Ρολφ Ντομπέλλι
Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει 52 λάθος τρόπους σκέψης που θα ήταν καλύτερα να αφήσετε για άλλους.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MScMΕd
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής
Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.dbertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου